Sex personer saknas efter att fartyg sjönk

Uppdaterad: 14:52
Ett norskt lastfartyg har förlist i södra Kosterfjorden på Västkusten. De sex männen i besättningen som uppges komma från Ryssland och Ukraina saknas. Ett stort räddningspådrag med bland annat helikopter söker sedan tidigt i morse efter överlevande, men hittills har man bara hittat vrakdelar.

Det är 200 meter djupt på den plats i havet utanför Strömstad där det norska lastfartyget förliste i morse, och det är för djupt för att dykare ska kunna gå ner och leta i vraket efter de sex besättningsmän som saknas.

Sjöräddningen har inga fjärrstyrda undervattenskameror i området och det kommer att ta tid att få dit sådana.

Under tiden fortsätter räddningsinsatsen utanför Strömstad, med fem fartyg, en helikopter och ett flygplan, som leds av Cecilia Wegnelius på Sjöräddningscentralen i Göteborg. Än finns det hopp om att hitta överlevande föklarar hon.

– Med tanke på vattentemperatur är det goda förhoppningar, men sen om de lyckats ta sig från båten eller inte kan vi inte svara på. Vi letar efter sex personer. Fyra ryska besättningsmedlemmar och två ukrainska, säger Cecilia Wegnelius.

Ingenting hörts från fartyget Langeland sedan halvsextiden i morse då det hade tagit sig till Kosterfjorden för att söka lä. Man meddelade då sitt norska rederi att fartyget fått slagsida och en halvtimme senare gick ett automatiskt larm till sjöräddningen.

– Vi har hittat ett antal livflottar, flytvästar, lite vrakdelar, trossar och något kylskåp, säger Cecilia Wegnelius.

Det är inte klarlagt varför Langeland förlist men det har blåst kraftigt i området med stormbyar. Nu har det lugnat sig och det blåser mellan 12 och 15 meter per sekund på Kosterfjorden. Det finns ännu inga tecken på överlevande och det som hittills hittats i området är vrakrester.

Langeland är 70 meter långt, väger 2 500 ton och var på väg till Moss i Norge lastat med sten när olyckan inträffade. Senast kända position var öster om Ramsö.

Fartget Langeland har även tidigare råkat illa ut utanför Sverige. Enligt Kustbevakningen gick fartyget på grund utanför Landskrona i februari 2007. Fartyget hade vid det tillfället totalt 30 kubikmeter olja ombord, enligt egna uppgifter, och stora mängder olja har nu också hittats i det område mellan Ramsö och fastlandet där man tror att fartyget har förlist.

De livräddande insatserna pågår fortfarande men Kustbevakningen förbereder också miljöräddningsinsatser i området.

– Det sista jag hörde var att de körde en så kallad kratta. Det betyder att båtarna går med ett visst inbördes avstånd mellan varandra åt samma håll. Sedan vänder man för att gå tillbaks för att leta vrakdelar eller levande personer på öarna, berättar Kent Almkvist vid Sjöräddningssällskapet i Strömstad.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Petter Allvin
petter.allvin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista