FN granskar organiserade våldtäkter i krig

För första gången har FN gjort en översikt över hur sexualiserat våld används i väpnade konflikter över hela världen. I bland annat Tchad har antalet övergrepp enligt rapporten ökat alarmerande på senare tid och bara i östra Kongo har minst 200 000 sexuella övergrepp rapporterats sedan striderna bröt ut 1996.

– Jag var hemma när de kom, de drog ut mig i skogen. Jag var gravid men förlorade mitt barn efter våldtäkten, berättar kongolesiska Ester, 15 år gammal.

Antalet våldtäkter som rapporteras är bara en del av den verkliga siffran. Långt ifrån alla vill berätta, alla överlever inte ens de ofta mycket brutala övergreppen.

Det har gått ett år sedan FN antog resolution 1820 om sexualiserat våld i konflikter. Om saker och ting förvärrats eller förbättrats under den här tiden är lite svårt att säga eftersom rapporten är den första i sitt slag som sammanfattar läget internationellt.

Sexualiserat våld används mer eller mindre organiserat i i princip alla väpnade konflikter över hela världen. Rapporten tar upp så skilda exempel som Irak, Haiti, Sudan och Burma.

Här beskrivs också hur en stor del av övergreppen genomförs av regeringsarméer. Och en oroande trend är att förövarna i flera afrikanska länder kidnappar de våldtagna och använder dem som slavar eller tvingar dem att prostituera sig.

FN-rapporten föreslår bland annat en särskild representant för frågor som rör sexualiserat våld i krig liksom en undersökningskommission.

I höst ska rapporten diskuteras i säkerhetsrådet och då kan Sverige som EU:s ordförandeland spela roll tror Lena Ag generalsekreterare för organisationen Kvinna till kvinna. Hon efterlyser också att frågan inte bara stannar vid att handla om bistånd.

– Vi menar att detta är också en utrikespolitisk fråga, eftersom våltäkterna används som vapen. Massvåldtäkter är massförstörelsevapen.

Kajsa Boglind
kajsa.boglind@sr.se

Marika Griesel, reporter i Kongo
marika.griesel@sr.se

I eftermiddag tar Studio Ett upp FN-rapporten och kvinnors utsatthet i krig

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista