USA ville ställa Pot inför rätta i Sverige

I Kambodja pågår sedan i februari i år rättegången om de Röda khmerernas skräckvälde på 70-talet. Röda khmerernas ledare Pol Pot undslapp rättvisan. Han dog i april 1998. Ekot kan i dag redovisa tidigare hemligstämplade dokument som bekräftar att när Pol Pot dog, fanns det hemliga amerikanska planer på att gripa honom och ställa honom inför rätta i ett annat land. Sverige var ett av de länder som amerikanerna bad om hjälp. Sverige tackade nej.

I byn Chhuls Sras i distriktet Anlong Veng i Kambodja vet alla var Röda Khmerernas ledare Pol Pot ligger begravd.

Pol Pot dog den 15 april 1998, utstött av sina egna, efter en maktkamp inom den gerillaarmé som Röda Khmererna blivit sedan de störtades från makten av de vietnamesiska invasionsstyrkorna 20 år tidigare.

Då, 1998, försvann möjligheten att ställa ledaren för ett av världens värsta massmord inför rätta. Minst 1,7 miljoner människor anses ha dödats under Röda khmerernas bara tre och ett halvt år vid makten.

Ekot kan i dag redovisa dokument som bekräftar att det fanns hemliga planer på att gripa khmer-ledaren och föra ut honom ur Kambodja, för att sedan ställas inför rätta i ett annat land.

Den hemliga planen var amerikansk och Sverige var ett av de länder som tillfrågades. Sverige tackade nej.

Av de tidigare hemligstämplade dokumenten som Ekot har tillgång till, framgår det att "företrädare för amerikanska myndigheter" diskuterat med tjänstemän inom det svenska utrikesdepartementet om Sverige skulle kunna medverka till att ställa Pol Pot inför rätta.

Det framgår inte av dokumenten, men Ekot har muntliga källor som säger att Pol Pot enligt planen skulle föras till grannlandet Thailand och där omedelbart sättas i ett amerikanskt plan för vidare transport till Sverige.

Det tycks ha funnits två alternativ. Antingen skulle Sverige arrangera rättegången eller så skulle Sverige gå med på att ta emot Pol Pot och hålla honom fängslad till dess att en rättegång kunde arrangeras i något annat land.

I en promemoria konstaterar det svenska justitiedepartementet att en rättegång är utesluten av flera skäl. Till att börja med skulle det krävas att Sverige begär Pol Pot utlämnad från Kambodja och det var det inte fråga om i det här fallet.

Det andra alternativet; justitiedepartementet beskriver det som att Pol Pot skulle "dumpas" i Sverige. Det alternativet skulle i praktiken innebära att Pol Pot utsattes för olaga frihetsberövande vilket därmed skulle strida mot svensk lag.

Bland argumenten emot en rättegång finns ett som kan tyckas en aning egenartat: Eftersom det gått så lång tid sedan massmorden och eftersom det är så långt mellan brottsplatsen och Sverige innebär det en risk att åklagare och domstol kommer att finna bevisläget oklart, skriver justitiedepartementet.

Promemorian skickades ut till en rad personer, främst inom utrikesdepartementet den sjätte april 1998. Nio dagar senare dog Pol Pot.

– Vi kremerade honom där borta, vid Thaimarknaden på andra sidan kullen, säger Chop Chuen och pekar med armen. Han var med i den lilla grupp som lade Pol Pots kropp på en hög med bildäck och tände på.

Staffan Sonning, Anlong Veng, Kambodja
staffan.sonning@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista