Över 160 dödade i strider i södra Sudan

I södra Sudan har fler än 160 personer dödats i strider. Tungt beväpnade klan-krigare uppges ha angripit en rivaliserande etnisk grupp i den oljerika Jonglei-provinsen. Attacken är den senaste i en rad blodiga etniska sammandrabbningar i Sudans autonoma södra del.

Det var i gryningen i går morse som de tungt beväpnade krigarna tillhörande den etniska gruppen Murle kom till ett litet läger nära staden Akobo i Jongleiprovinsen i de östra delarna av södra Sudan.

Lägret hade satts upp av folk tillhörande den etniska gruppen Lou Nuer. När attacken var över hade över 160 personer dödats, av dem var ungefär 100 kvinnor och barn och cirka 50 var manliga civila.

Endast 11 av de dödade var soldater från den stora rebellgruppen SPLA, som befann sig i lägret just för att skydda det från attacker.

Enligt en tjänsteman Reuters talat med kan dödsiffran komma att stiga då många kroppar kanske ännu inte har hittats i den täta vegetationen.

Konflikten mellan de etniska grupperna Murle och Lou Nuer blir allt våldsammare. Bara i år har ungefär 700 människor dött i stridigheterna. Internationella bedömare ser en oroväckande trend i att civila kvinnor och barn allt oftare är det huvudsakliga målet för attackerna.

Södra Sudan planerar att år 2011 hålla en folkomröstning rörande om regionen ska bli självständig från övriga Sudan eller inte. Om det etniska våldet förvärras riskerar detta att utgöra en allvarlig käpp i hjulet för en sådan omröstning.

David Carlqvist
david.carlqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista