Bill Clinton förhandlade i Nordkorea

USA:s tidigare president Bill Clinton kom i dag till Nordkorea. Clinton reste till Nordkorea för att förhandla om frigivningen av två amerikanska journalister. Han har nu lämnat landet igen.

De två journalisterna Laura Ling och Euna Lee greps den 17 mars när de arbetade med ett reportage för en amerikansk tv-kanal om nordkoreaner som flyr via Kina.

De greps av nordkoreanska gränsvakter vid gränsen mot Kina.

En domstol i Nordkorea dömde senare de två journalisterna till tolv års straffarbete. Den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA uppgav att rättegången "bekräftat de grova brott Ling och Lee begått gentemot den koreanska nationen", men vilken typ av grova brott det skulle röra sig om framgår inte.

Relationerna mellan USA och Nordkorea är på fryspunkten efter Nordkoreas andra kärnvapentest den 25 maj och efter uppskjutningar av flera långdistansmissiler.

De två länderna har inte diplomatiska förbindelser, därför har Sverige agerat mellanhand och Sveriges ambassadör i Pyongyang, Mats Foyer, har vid flera tillfällen fått träffa de amerikanska reportrarna.

Sören Granath, New York
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista