Fatah-kongress diskuterar ny plattform

Det palestinska partiet Fatah inledde i dag i Betlehem sin första kongress på 20 år. I ett förslag till en ny politisk plattform tonas den väpnade kampen ned.

– I namnet av alla flyktingläger, folket i Gaza, Yassir Arafat och alla palestinska martyrer öppnar jag kongressen. sa Fatahs ledare och det palestinska folkets president Mahmoud Abbas. På stora banderoller blickar Yassir Arafat ned över de 1 600 delegaterna i den enorma idrottshallen i Betlehem.

Det är en församling som skulle ha varit honom väl förtrogen, Partiet är idag sett som korrumperat och dominerat av en gammal elit, som varken vill släppa ifrån sig makt eller privilegier.

Den yngste av de 19 medlemmarna i centralkommittén är 64 år. Och på mottagningen i går, på hotell Intercontinental var det flotta bilar med grånade män i kostym - en skarp kontrast till fattigdomen på västbanken och i Gaza.

Politiskt är kongressen här i Betlehem ett försök att förnya den rörelse som dominerar både PLO och det palestinska självstyret. I ett nytt grundprogram föreslås att den väpnade kampen tonas ned, men behålls som ett alternativ ifall förhandlingarna med Israel inte lyckas.

Samtidigt finns radikala delegater här som vill att Fatah närmar sig Iran för utbyte och samarbete. Förhoppningen bland dessa är att ett starkt Iran ska förändra maktbalansen i Mellanöstern och då till palestiniernas fördel.

En radikalisering här är inte att utesluta, då många anser att det finns behov av att profilera sig gentemot det mer hårdföra Hamas. Och detta kan få stora konsekvenser för förhandlingar med israelerna framöver.

Kristian Åström, Betlehem
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista