Spänd stämning i Ryssland och Georgien

I morgon, fredag, är det precis ett år sedan kriget började i Sydossetien mellan Ryssland och Georgien. Inför årsdagen stiger spänningen och båda sidor öser anklagelser över varandra. Men EU:s sändebud för södra Kaukasus, den svenske diplomaten Peter Semneby, tonar ner riskerna och säger att det inte finns några tecken på att ett krig skulle blossa upp igen.

– Nej, det tror jag inte. Vi har en virtuell verklighet med uttalanden och anklagelser av olika slag, och vi har en verklighet på marken som ser ganska annorlunda ut. Det vi ser på marken är möjligtvis litet större spänning än normalt men inte något som ger anledning till någon större oro, säger den svenske diplomaten Peter Semneby på plats i Georgien.

Sedan bland annat FN dragit sig tillbaka är EU den enda internationella organisation som verkar i området, så EU har en nyckelroll.

De hårda anklagelserna som far genom luften kan till exempel syfta till att testa motståndarsidan, säger Peter Semneby. Men EU:s övervakningsteam har visat att påståendena ofta är felaktiga.

– EU:s observatörsmission har på ett tidigt stadium gjort klart att åtskilliga av de uppgifter som förekommit om incidenter av olika slag, inte kan bekräftas. Det innebär att det inte verkar som om något skett. Om något har skett så har det inte varit något särskilt allvarligt.

Samtidigt finns det ändå en risk att den hårda retoriken kan skärpa konflikten.

– Man ska i och för sig inte underskatta riskerna i en sådan här situation när stämningen är litet uppjagad. Varje incident kan få följder som är svåra att kontrollera, säger Peter Semneby.

Men alla uttalanden har inte ökat spänningen. Ryssland har till exempel plötsligt uttalat sig överraskande positivt om EU:s kontrollverksamhet.

I bästa fall skulle det kunna innebära att Ryssland låter övervakningsteamen börja arbeta i Sydossetien och Abchazien, säger Peter Semneby. Det är något som Ryssland hittills sagt nej till. Men några konkreta tecken på det finns i varje fall inte ännu. 

Sten Sjöström, Tbilisi
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista