Svenska vapen hos gerilla var stulna

Uppdaterad 07:07
De svenska pansarvärnsvapen som hittats hos den colombianska Farc-gerillan stals från en militärdepå i mitten av 1990-talet, säger nu Venezuelas president Hugo Chávez. Vapenfyndet har spelat en stor roll i den nuvarande diplomatiska dispyten mellan Colombia och Venezuela.

Den diplomatiska konflikt som seglat upp mellan de två sydamerikanska länderna tog i går kväll en ny vändning. Konflikten har delvis sin grund i att det svenska pansarskottet AT-4 hittats hos Farc-gerillan i Colombia. Colombias regering har anklagat Venezuela för att ha försett Farc med vapensystemet.

Men Venezuelas president Hugo Chávez hävdar nu att vapnen förvisso kommer från Venezuela, men att de stals från en av den venezuelanska flottans militärdepåer i staden Cararabo redan 1995.

Tidigare har Chávez hävdat att alla uppgifter om att venezuelanska vapen hittats hos Farc-gerrillan endast var påhittad colombiansk propaganda. Nu har alltså den venezuelanska förklaringen till vapenfyndet ändrats.

Chávez hävdar att Colombia medvetet hittat på anklagelserna mot Venezuela för att avleda uppmärksamheten från det faktum att Colombia nyligen gett klartecken till att USA ska utöka de amerikanska trupper som är stationerade i Colombia.

I går kom även uppgifter om att Hugo Chávez beordrat att avbryta all planerad import av över 10 000 colombianska bilar. Chávez meddelade även att Venezuela slutit ett avtal med Ryssland om att köpa dussintals rysktillverkade stridsvagnar.

David Carlqvist
david.carlqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista