Ryskt-turkiskt energisamarbete signerat

Rysslands premiärminister Vladimir Putin och hans motsvarighet i Turkiet, Tayyip Erdogan, har skrivit under en överenskommelse om samarbete med naturgas och olja. Det skedde när Putin besökte Turkiet.

Erdogan sa att Turkiet har gått med på att starta bygget av den ryska pipelinen South Stream, där både ryska Gazprom och italienska Eni är delägare.

South Stream är en konkurrent till det EU-stödda Nabucco-projektet, som ska transportera gas från Kaspiska havet och Mellanöstern till Europa.

Även Italiens premiärminister Silvio Berlusconi var på plats i Ankara, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Ur Ekonomiekot 15 maj 2009, rapport från SR:s Moskvakorrespondent Fredrik Wadström:

Den ryska gasjätten Gazprom har i dag tecknat avtal med flera länder om att bygga en ny gasledning i sydöstra Europa. Avtalet undertecknades i Sotji vid den ryska Svarta havskusten, och på plats fanns bland andra Rysslands och Italiens premiärministrar, Vladimir Putin och Silvio Berlusconi. Men samtidigt kommer uppgifter om att det ryska, halvstatliga bolaget Gazprom har problem.

I dag kom samtidigt uppgifter om att Gazproms ambitioner att kontrollera gasleveranserna till Europa på senare tid har försatt bolaget i en besvärlig sits. Gazprom har långtidskontrakt med flera länder i Centralasien att köpa deras gas för att sedan sälja den vidare till Europa.

Samtidigt gör fallande världspriser och minskad efterfrågan på gas att Gazprom betalar mycket mer för de sedan tidigare slutna köpeavtalen i Centralasien än vad de nu kan sälja gasen för i Europa. Enligt vissa bedömare kommer efterfrågan för Gazproms export i år att minska med 60 miljarder kubikmeter gas, i stort sett samma volym som bolaget idag köper från andra forna sovjetrepubliker.

Den ryska strategin att dels dra gasledning genom Svarta havet till södra Europa, dels genom Östersjön till Tyskland - den så kallade Nordstream - kan nu komma att bli kostsam. Gazprom kan  tvingas att stänga gaskällor i Ryssland för att landet i första hand måste sälja den långt mycket dyrare gasen man köper från grannländerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista