Diana morgon, middag och kväll

Oh, please stay by me Diana,
Oh, please Diana


Timme efter timme, dag ut och dag in dånar frasen ”Oh, please stay by me Diana” in i mitt inackorderingsrum i Falun. Det är våren 1958 och grannflickan har fått en skivspelare och uppenbarligen bara en enda skiva till den. Diana med Paul Anka. Och den spelas hela tiden. Morgon, middag och kväll.

Jag kan texten utantill efter att ha hört den ett par tusen gången på andra sidan väggen. Väck mig mitt i natten och jag kommer att rabbla den:

I'm so young and you're so old
This my darling I've been told
I don't care just what they say
Cause forever I will pray
You and I will be as free
As the birds up in the trees
Oh, please stay by me Diana

Om sångaren Paul Anka visste jag nästan ingenting. Bara att Diana, enligt Bild-journalen, den tidens stora informationskälla för tonåringar, fanns i verkligheten och var Paul Ankas stora kärlek. Fast hon, Diana Ayoub, var lagom intresserad av honom. Han var ju bara 15 år och hon hela 16. ”I'm so young and you're so old”.

Och så småningom kröp det fram att han var kanadensare med, precis som Diana, libanesiska rötter.

Efter ett tag lyckades jag luska ut att grannflickan inte alls hette Diana, som jag då trodde, utan Gunnel. Hur det gick för Gunnel sen, det vet jag inte. Men för några år sen läste jag att Diana bor kvar i hennes och Paul Ankas hemstad Ottawa där hon har en klädbutik.

Och Paul Anka gick det ju rätt bra för. Han fortsatte att skriva några hits både till sig själv och andra. Och visa upp sig och sjunga Diana på scener världen över.

I onsdags var han här i Helsingfors. Han kom in som en stormvind i det eleganta Finlandiahusets konsertsal som i ett slag förvandlades till ett surrealistiskt ”allsång på Skansen” med 1 700 finländska pensionärer dansande i bänkraderna medan dom vrålade Oh, please stay by me Diana.

Om Paul Anka hört talas om finländarnas sparsamhet med att visa känslor måste han ha fått en chock. Men han är ju proffs så han hämtade sig snabbt, gick ner i publiken och kramades och vrålade med. Oh, please stay by me Diana.


Christer Fridén, Helsingfors

christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista