Flera attentat mot shiamuslimer i Irak

Uppdaterad: 16:42
I flera bombattentat i Irak har över 40 människor dödats och omkring 80 personer skadats idag. Attentaten i Bagdad och i Mosul var riktade mot den shiitiska befolkningen, som just nu firar en shiitisk högtid.

En bomb var placerad, enligt polisen, i en bil som stod utanför en moské norr om Mosul. När människor var på väg ut efter fredagsbönen exploderade sprängladdningen. Flera dödades omedelbart, andra skadades svårt.

Attentatet följer ett mönster som upprepats flera gånger den senaste tiden. Förra veckan efter fredagsbönen sprängdes i Bagdad flera laddningar utanför shiitiska moskéer och då dog 29 personer och över 130 skadades.

Just nu pågår en shiitisk högtid och över en miljon människor är samlade i staden Kerbala norr om Bagdad. Polisen har satt in stora resurser för att förhindra ytterligare attentat, över 20 000 poliser patrullerar staden, men trots det dödades tre pilgrimer i dag av en vägbomb. Detta har ökat spänningarna och rädslan för att polis och säkerhetsstyrkor inte har kontroll över situationen. Även i Bagdad har flera sprängladdningar detonerat och minst sju har dödats.

För tre år sedan kulminerade våldet mellan shiiter och sunnimuslimer i Irak. De amerikanska trupperna lyckades lokalisera och slå ut en rad militanta grupperingar. Samtidigt förhandlade man med sunnitiska klanledare som därefter höll sig lojala med centralregeringen i Bagdad.

Antalet offer räknat per månad sjönk drastiskt, och Irak började så smått fungera: Människor tog sig till sina arbeten, gick till marknaderna och började vistas utomhus. Nu har denna trend brutits och våldet är på väg att åter ta över i Irak.

Kristian Åström, Jerusalem
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista