Indonesien

Polis sköt ihjäl misstänkt terrorist

I Indonesien uppger polisen att man skjutit ihjäl en av Sydostasiens mest eftersökta män. Han misstänktes bland annat för bombdådet i huvudstaden Jakarta förra månaden. Enligt uppgift ska ytterligare två personer ha dödats i olika räder.

Det var vid en polisinsats, som fortfarande pågick på lördagsmorgonen svensk tid, som man slog till mot ett hus på landsbygden, cirka 25 mil nordost om Jakarta. Polisen kom gömstället på spåren i fredags sedan två personer gripits, som uppges vara den eftersökte Noordin Mohammed Tops livvakter.

Noordin Mohammed Top som uppges ha dödats vid tillslaget, var född i Malaysia och tidigare knuten till terrorstämplade Jemaah Islamiyah. Han misstänks för att ha planerat bombdåden mot två lyxhotell i Jakarta förra månaden då nio personer dödades och 53 skadades. Han misstänks även för andra dåd.

Uppgifterna är dock ännu osäkra. Polis på plats i närheten av det belägrade huset i Indonesien uppgav först att två misstänkta skjutits ihjäl och att en av dem "förhoppningsvis" var den efterspanade Top.

Noordin Mohammed Top misstänktes i ett tidigt skede efter bombdåden mot lyxhotellen i Jakarta. Polisen uppgav då att de hemmagjorda bomberna som användes var av exakt samma typ som använts vid tidigare attentat kopplade till den malaysisk-födde Noordin Mohammed Top.

Samtidigt med räden mot den misstänkte Top slog polis till mot andra platser utanför Jakarta. Där hittades enligt polisen bilbomber.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista