Inrikesminister Eli Yishai vill kontrollera reportrar.
Israelaffären

Motstridiga uppgifter om journalistkontroll

Israels regering lämnar motstridiga besked om ifall svenska journalister kommer kontrolleras hårdare efter publiceringen av den omdiskuterade artikeln i Aftonbladet. Tidigare i dag sa Israels ambassad i Stockholm att svenska journalister inte kommer drabbas av några nya restriktioner, men enligt Roei Lachmanovich, talesman för Israels inrikesminister kommer svenska reportrar kontrolleras hårdare.

– Inrikesminister Eli Yishai vill göra sina egna kontroller och då kommer det ta längre tid än tidigare. Jag vet inte om det kommer ta tre, fyra eller fem månader, men det kommer inte vara som tidigare, säger talesmannen Roei Lachmanovich.

Hans budskap är alltså detsamma som i går. Svenska journalister kommer att kontrolleras hårdare än förut.

Men på måndagsförmiddagen sa en talesman för Israels ambassad i Stockholm till Ekot att svenska journalister inte kommer att behandlas annorlunda än tidigare.

De motstridiga beskeden visar tydligt på åsiktsskillnaderna mellan olika israeliska departement som styrs av olika partier i koalitionsregeringen.

Enligt Lachmanovich står det dock klart att svenska reportrar som redan arbetar i Israel inte kommer att förlora sina pressackrediteringar, något som nämndes som en möjlighet under gårdagen.

I går krävde också flera israeliska ministrar att den svenska regeringen ska fördöma Aftonbladets artikel. Men statsminister Fredrik Reinfeldt vägrar.

– Ingen kan be Sveriges regering att bryta mot Sveriges grundlagar. Vår yttrandefrihet är en omistlig del av den svenska demokratin. Samtidigt vill vi säga att vi är ett öppet pluralistiskt samhälle där judar, kristna, muslimer, ateister och människor med olika politiska uppfattningar lever sida vid sida med varandra i ömsesidig respekt. Vi har inte som en nation föreställningar om folk och länder, säger statsminister Reinfeldt.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".