EU är Marockos viktigaste handelspartner

I Västsahara finns massor av naturtillgångar, däribland fisk och fosfat. Sedan 70-talet har Marocko ockuperat Västsahara efter ett avtal med Spanien. Det är en självklarhet att europeiska länder har handelsavtal med Marocko, eftersom EU bidrar med bistånd till den marockanska regeringen för att förhindra invandring till EU från Afrika. Jag undrar vilka europeiska länder som har handelsavtal med Marocko? /Aso Rahmani

EU är Marockos viktigaste handelspartner. Mer än två tredjedelar av exporten och hälften av importen sker inom EU. Exporten går främst till Frankrike (28 procent) och Spanien (21 procent).

EU har med sina 27 medlemsländer ett gemensamt frihandelsavtal med Marocko. Avtalet gäller alltså lika för alla unionens länder.

Marocko är en av Sveriges största exportmarknader i Nordafrika. Svensk export till Marocko ökade kraftigt under 2008 (21 procent).

2006 ingick Marocko och USA ett frihandelsavtal som också inkluderar tjänster, telekommunikation och immaterialrätt. Marocko har även ett frihandelsavtal med Turkiet och Agadiravtalet med Egypten, Jordanien och Tunisien.

En tredjedel av Marockos exportvärde utgörs av textilvaror, en femtedel av livsmedel (däribland fisk) och därefter kommer fosfatindustrins produkter. Marocko är världens tredje största producent av fosfat och den största exportören.

Landet importerar främst olja, energi, maskiner och spannmål.

Sofia Eriksson
sofia.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".