Mobila bastubadslösningar är populära i Finland. Foto: Scanpix
p1-morgon

Hett med mobila bastulösningar

Finland är känt världen över för sitt bastubadande och sina mobiltelefoner. Dessutom är ju finländarna kända för sina konstiga tävlingar, såsom bastu-VM och kast med mobiltelefon. Nu har de slagit ihop det där med mobiler och bastur till en enda företeelse: mobila bastur.

Varje sommar, sedan några år tillbaka, visar entusiasterna upp sina hembyggda fantastiska mobila bastur i Teuva, eller Östermark som det heter på svenska, i Österbotten. En av de märkligaste utställningar man kan tänka sig. Fantasin flödar verkligen när det gäller att konstruera dessa rörliga badanstalter.

Låt oss börja med ett tips till dem som tänker ta över den krisdrabbade bilfabriken Saab. Saab är nämligen alldeles utmärkt att bygga om till bastu. I ett test som har gjorts av alla tänkbara olika mobila saunor är tidningen Helsingin Sanomats bastutestare speciellt nöjda med Saab för att den är överraskande rymlig och den blir ordentligt varm.

Lite sämre är att bastuugnen kanske sitter lite för högt så värmen stiger för snabbt mot taket. Kanske något för den nya Saabledningen att rätta till och sedan börja marknadsföra och sälja Saab Sauna som en ny modell. Om nu inte Ford eller Skoda hinner före för det är också bilmärken som enligt experterna är utmärkta att bygga om till mobila badstugor.

Men det är inte bara bilar som lämpar sig för den speciella njutningen som ett hett bastubad ger. Också olika sorters jordbruksredskap är förträffliga att bygga om till finska renlighetstempel. Testpanelen i Östermark hittade ett tröskverk som var otroligt rymlig för badarna och dessutom med ett fantastiskt takfönster plus dusch.

Sedan har vi mobila bastulösningar som inte bygger på mobila ursprungskonstruktioner, som till exempel saunan inrymd i en telefonkiosk. Den ger en väldigt intim känsla, det vet ju alla hur trång en telefonkiosk är. Då kanske någon undrar om den verkligen är så intim med tanke på att det är glasväggar runt om.

Men det problemet löses snabbt för glaset immar igen när man kastar bad, alltså häller vatten över ugnen, vilket är regel i Finland.  Minus däremot är att värmen försvinner direkt om man öppnar dörren. Kiosken har heller inga egna hjul utan får transporteras runt på en släpkärra.

Inga hjul är det heller på den flytande mobila bastun, en liten timmerstuga på några pontoner. Mycket hemtrevlig, tycker bastutestarna, som ändå är besvikna över att pontonerna är så stadiga och att man mister känslan av att basta till havs.

Men det ska de vara tacksamma för. Själv badade jag bastu en gång på en Finlandsfärja i hårt väder och det var inte roligt när man kasade fram och tillbaka på bastulaven och var livrädd för att hamna över den glödheta ugnen.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".