Ted Kennedy begravs på lördag. Foto: Josh Reynolds/Scanpix

Ted Kennedys död försvårar reform

USA sörjer senator Ted Kennedy som avled natten till igår av en hjärntumör, 77 år gammal. Och Kennedys död kan få politiska konsekvenser för en av president Obamas viktigaste frågor, reformen av sjukförsäkringssystemet.

Allmän sjukförsäkring var senator Edward Kennedys hjärtefråga, och han var en av de starkaste krafterna i kongressen för en förändring av USA:s försäkringssystem.

Kennedy fick aldrig se sin önskereform förverkligas och nu kan hans död innebära att det blir ännu svårare för president Obama att få igenom sitt förslag om ny sjukförsäkringspolitik.

Utan Kennedy krymper demokraternas majoritet i senaten, och partiet har inte längre de 60 av 100 röster som krävs för att få igenom en omröstning.

Enligt reglerna i Kennedys delstat Massachusetts, så kan han inte ersättas i senaten förrän efter val som kan hållas tidigast i mitten av januari.

Kennedy var medveten om problemet och har i sommar försökt övertala makthavarna i Massachusetts att ändra reglerna och utse en efterträdare omedelbart efter hans död.

Det är inte klart än om hans krav går igenom, men guvernören i Massachusetts sa i går kväll att han är positiv till förslaget.

– Med tanke på de viktiga frågor som ska avgöras i höst så borde vi ersätta senator Kennedy omedelbart, sa den demokratiske guvernören Deval Patrick.

Frågan ska diskuteras i delstatens kongress. Men tills vidare står Edward Kennedys stol i senaten i Washington tom.

På lördag begravs Kennedy på Arlingtonkyrkogården invid sina båda bröder, senator Robert Kennedy och president John F Kennedy.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".