Relationen mellan Vitryssland och Ryssland har varit kylig den senaste tiden. Foto: Sergei Grits/Scanpix.

Vitryssland och Ryssland i möte

I dag träffas Rysslands och Vitrysslands presidenter i den sydryska staden Sotji. Det är första gången de möts sedan det pågående ordkriget mellan de båda länderna bröt ut i våras.

Den vitryske presidenten Aleksander Lukasjenka har med sig en lång lista med frågor han vill ha svar på under mötet i Sotji. Det handlar om fördröjda utbetalningar av det redan utlovade ryska lånet på en miljard dollar, om det ryska importstoppet av vitryska mjölkprodukter i början av sommaren, och om när Ryssland tänker börja bygga det planerade kärnkraftverket på vitrysk mark. Dessutom väntas Lukasjenka be Ryssland om ytterligare ett stort lån.

Rysslands president har sina egna frågor med sig till mötet. Vitryssland har stora skulder för import av rysk gas, och det ryska gasbolaget Gazprom har under sommaren hotat med att stänga av gasleveranserna. Överst på Dmitrij Medvedevs dagordning står dock en politisk symbolfråga.

Medvedev kommer att pressa sin motpart på frågan om när Vitryssland tänker erkänna de georgiska utbrytarområdena Sydossetien och Abchazien. Efter femdagarskriget förra året väntade sig många, inte minst ryska politiker, att det med Ryssland tidigare så solidariska grannlandet skulle följa det ryska exemplet. När Vitryssland vägrade var det första steget mot de allt sämre relationerna mellan Moskva och Minsk.

Sedan dess har EU sjösatt sitt nya samarbetsprojekt Östligt partnerskap där Vitryssland ingår, men inte Ryssland. Och Lukasjenka har signalerat att det hittills så slutna och auktoritära Vitryssland kan vara intresserat av nya kontakter med omvärlden.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".