Irans president vill att ledare för oppositionen ska straffas för protesterna efter presidentvalet. Foto: Scanpix. Montage: SR.

Ahmadinejad vill åtala oppositionsledare

Irans president Mahmoud Ahmadinejad krävde i förmiddags att ledarna för den iranska oppositionen ska åtalas och straffas för protesterna efter det omstridda presidentvalet i juni.

Det är första gången Ahmadinejad går till öppet angrepp mot reformlägrets ledare och angreppet ökar ytterligare på spänningarna i Iran.

Ahmadinejad talade inför fredagsbönen i Teheran och sade att de ledande reformaktivister som redan står inför rätta för protesterna efter presidentvalet inte är de enda som ska straffas.

"Ledarna och uppviglarna bakom dem, de som organiserade och genomförde fiendens planer måste konfronteras" sade Ahmadinejad.

Han nämnde inga namn men alla vet att vilka som avses: Mir Hussein Moussavi och Mehdi Karroubi, de två besegrade oppositionskandidaterna i det omstridda presidentvalet, den förre reformsinnade presidenten Khatami och kanske också den tidigare presidenten Hashemi Rafsanjani.

Många i Ahmadinejads eget hårdfört konservativa läger har krävt att oppositionsledarna ska gripas och ställas inför rätta. Andra har varnat för de potentiellt explosiva konsekvenser det kan få om man  griper män som själva tillhör den islamiska revolutionens inre kärna och ställer dem inför skådeprocesser av den typ som redan pågår mot reformister ur lägre skikt.

Irans andlige ledare ayatolla Khamenei tycks ha insett farorna och verkade i ett tal i förrgår vilja försöka dämpa spänningarna i Iran. Han var inte säker, sade han, på att oppositionsledarna har deltagit i någon komplott mot Iran.

Men Ahmadinejad valde den motsatta vägen i dag, ett direkt angrepp, som spädde på konfrontationen och spänningarna i Iran.

Agneta Ramberg
agneta.ramberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".