1 av 3
Polisen framför det hus där den unga kvinnan varit fången i 18 år. Foto: Sherry Levars/Scanpix.
2 av 3
3 av 3
Polisen Fed Kollar svarar på alla frågor under en presskonferens. Foto: Jose Luis Villegas/Scanpix.
Hölls fången i skjul

Kidnappad kvinna fri efter 18 år

I USA har en kvinna som kidnappades för 18 år sedan återfunnits. Det visade sig att hon i fångenskap fött två barn. Pappa till barnen var mannen som kidnappade henne.

Ett gift par har gripits. Och det visade sig att mannen är pappa till barnen och den kidnappade kvinnan är mamman, sa talesmannen för San Francisco-polisen.

Det här är upplösningen på ett 18 år långt drama som började med att den då 11 åriga flickan Jaycee Dugard kidnappades vid en busshållplats nära sitt hem i South Lake Taho i Kalifornien 1991.

Fallet med den försvunna flickan blev rikskänt. Hon rövades bort av ett par som stannade till och tog in henne i sin bil. Men fram tills i går har fallet varit olöst trots att den federala polisen FBI snabbt gick ut med foto och signalement.

Mannen är också misstänkt för våldtäkt och andra sexualbrott. Han är far till de två flickorna som föddes i fångenskap. De är nu 11 och 15 år gamla. Barnen och den 29-åriga kvinnan har hållits isolerade i ett skjul och tält på tomten till fastigheten. Barnen har aldrig gått i skola eller besökt en läkare.

Jaycee Dugard uppgavs vara vid god fysisk hälsa när hon kom in på polisstationen. Samma dag kunde hon träffa sin mor som levde i tron att dottern var död.

Sören Granath, New York
soren.granath@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".