Tredje gången gillt för besättningen på Rymdfärjan Discovery. Foto: John Raoux/Scanpix
Discovery

Förberedelser för uppskjutning pågår

I Florida har Christer Fuglesang och de andra astronauterna nu gått ombord på rymdfärjan Discovery och spänt fast sig i sina säten.

Det är tredje gången de gör det på mindre än en vecka, sedan försöken att skjuta upp rymdfärjan fått avbrytas, först på grund av dåligt väder och sedan på grund av problem med en bränsleventil.

Nu har i alla fall bränslepåfyllningen, med nästan två miljoner liter flytande väte och syre, avslutats.

Om inget oförutsett inträffar ska uppskjutningen av Discovery ske klockan en minut i sex på lördagsmorgonen.

Omkring tio minuter före start ska Nasa-ledningen konsultera tekniska experter och de som håller reda på vädersituationen och fatta definitivt beslut om uppskjutning.

Om den avblåses också den här gången, är söndag sista chansen för att uppskjunngen ska bli av nu. Går det inte heller då dröjer Discovery-uppskjutningen till oktober.

När det återstod en timme kvar till beräknad uppskjutning rapporterade Nasa att väderutsikterna har förbättrats. Möjligheten att uppskjutningen ska kunna äga rum bedömdes vara 80 procentig.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".