Attentat på flera håll i Irak

I Irak var lördagen den dödligaste dagen sedan Ramadan började för över en vecka sedan. Sammanlagt har minst 22 människor dödats i olika attacker runt om i landet idag.

Den värsta var i Shirqat, 30 mil norr om Bagdad. Där dödades nio människor, både poliser och civila,  när en självmordsbombare sprängde sin bil nära en polisstation.

De övriga  dödades i en explosion på en marknad i Sinjar väster om Mosul i norra Irak, i Mosul, i Baquba i Diyala-provinsen och i Bagdad.

Även om våldet i Irak minskat det senaste året så är attacker, både mot säkerhetsstyrkor och civila, vanliga runt om i Irak.

För de värsta attentaten i Irak den senaste tiden, de mot regeringsbyggnader i Bagdad i mitten av augusti, anklagar Irak nu Syrien för delaktighet i.

95 människor dödades och 600 skadades i attentaten i centrala Bagdad den 19 auagusti och Irak hävdar att de som ligger bakom attentaten skyddas av Syrien.

Irak har kallat tillbaka sin Damaskus-ambassadör och Syrien har svarat med att beordra hem sitt sändebud från Bagdad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".