Mutkrav och höga räkningar för Ikea i Ryssland. Foto: Mikhail Metzel/Scanpix.

Ikea försöker fira tio år i Ryssland

Ikea påbörjar i Ryssland en kampanj för att fira tio år av verksamhet i landet. Men jubileet kantas av pågående konflikter med lokala myndigheter och en hemlig rättegång.

På ett av Ikeas tre varuhus i Moskva har företaget bjudit in till presskonferens. Överallt syns loggan med texten "Ikea tio år i Ryssland". Fast för tillfället överskuggas firandet av konflikten med de lokala myndigheterna i staden Samara.

Det sedan länge färdiga 13:e ryska Ikea-varuhuset med tillhörande köpcentrum har fortfarande inte har fått tillstånd att öppna. Dessutom har Ikeas grundare Ingvar Kamprad tidigare i år sagt att företaget lurats på en och en halv miljard svenska kronor i Ryssland och kommer att driva ärendet i rysk domstol.

Per Kaufmann är chef för Ikeas verksamhet i Ryssland och Östeuropa och han bekräftar att det pågår en rättegång men vill inte säga vad den handlar om.

– I och med att vi befinner oss i en rättegång så har vi fått strikta förhållningsorder från juristerna att vi inte ska uttala oss i frågan.

Du kan inte ens säga vem det är som är motpart i rättegången?

– Jag föredrar att inte göra det. 

Men i rysk affärspress har det under sommaren redan skrivits om bakgrunden till rättsprocessen. Det handlar om Ikeas två varuhus i Sankt Petersburg där stadens elbolag under flera års tid inte kunnat dra fram elkabel.

Det har lett till att Ikea tvingats köpa el från ett dieseldrivet kraftverk och fått betala betydligt över marknadspriset. Vad som inte framgår är om IKEA nu har stämt Sankt Petersburgs elbolag Lenenergo eller dieselkraftverket - eller kanske båda.

Även om Ikea på en direkt fråga om elkonflikten säger att de här problemen nu är lösta tycks det inte gå särskilt bra ihop med företagets miljöpolicy att i tre års tid ha låtit två varuhus med tillhörande shoppinggallerior drivas med diesel. Per Kaufmann säger att en tillfällig stängning av varuhusen har diskuterats men aldrig genomförts.

– Det är ändå 3 000 människor som arbetar i ett center. Vi har 150-200 hyresgäster som finns där, som är öppna och har anställda. Så det är ett ganska stort beslut att stänga.

Fredrik Wadström
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".