Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..

Sverige ska leda EU:s kamp mot bonusar

Publicerat fredag 4 september 2009 kl 11.11
Budskapet om ett extra toppmöte visar hur starkt den ekonomiska krisen just nu dominerar EU. Foto: Scanpix.

Uppdaterad: 15:55
Sverige kallar till ett extra EU-toppmöte i Bryssel om två veckor. Den ekonomiska krisen är anledningen till mötet, och en av de saker regeringscheferna ska rikta in sig på är bonusar, enligt statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Vi kommer att inkalla ett extra toppmöte på kvällen den 17 september för att förbereda en europeisk koordinerad syn på hur vi ska reglera finansmarknaden, säger Fredrik Reinfeldt.

En stor del av det extra mötet kommer att handla om hur EU-länderna ska sköta sin ekonomi när krisen väl ebbat ut. Tidig beredskap krävs för att möta de allt högre skulderna hos många länder.

Flera fattiga länder måste också få tillskott av kapital för att komma någorlunda oskadda ur krisen.

Men framför allt är det återkomsten av bonussystemen som upprör. Och när statsminister Fredrik Reinfeldt uttalar sig har han nu ett gemensamt stöd av Frankrike, Storbritannien och Tyskland.

– Det är provocerande att se att bonussystem återkommer i det finansiella systemet. Det är banker och finansiella institutioner som har stått på randen till att falla i konkurs och som har återfått sin intjänandeförmåga enkom av det faktum att Riksbanken har försörjt med likviditet och att statliga garantier har gått in i ryggen för att stödja upp de här institutionerna.

– Det är det som har grundat att intjänandeförmågan återkommer, inte någon fantastisk insats av några enskilda personer i ledningen, säger Fredrik Reinfeldt.

Det räcker väl inte bara med att koordinera och samordna, det krävs väl tvingande regler?

– Ja, det är väl det vi till slut landar i. Vi har redan ställt krav på banker för att de ska få gå in i våra statliga garantisystem, när det gäller utformningen av framtida bonusar. Nu är nog upplevelsen att det behöver göras mer, eftersom bonustänkandet återkommer i flera delar av världen.

– Vi tänker inte säga att ”nu är det tillbaka som det var förut, vi har ingenting lärt och ingenting har vi förstår”, utan vi känner ett ansvar för att förändra för att det ska bli ett minskat risktagande och därmed också minska risken för arbetslöshet och oro i den ekonomiska världen.

Budskapet om ett extra toppmöte visar hur starkt den ekonomiska krisen just nu dominerar EU. Statsminister Fredrik Reinfeldts utspel i Stockholm i dag uppmärksammades internationellt betydligt mer än det utrikesministermöte EU i dag håller i Stockholm.

På utrikesministermötet som avslutas i morgon är dom dominerande frågorna vad EU ska göra i Afghanistan, hur Iran ska kunna hindras från att skaffa sig egna kärnvapen och vad EU kan göra för fred i mellanöstern.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".