Sydafrikaner fixerade vid hudfärg

Uppmärksamheten har varit stor här i Sydafrika kring den 31-årige sydafrikanen Brandon Huntley, som sökte och fick asyl i Kanada för att han kände sig förföljd i hemlandet på grund av sin vita hudfärg.

Huntley hävdar att han blivit attackerad av svarta personer sju gånger och har blivit kallad "vit hund" och "kolonisatör". Ingen av händelserna har dock polisanmälts.

Den sydafrikanska regeringen är upprörd. Andra sydafrikaner tycker att det är skrattretande, men smart, av Huntley att använda hudfärg som ett asylskäl, när han är vit. Åter andra tycker att han öppnar för en debatt om det som är en fixering hos stora delar av den här nationen, nämligen hudfärg.

Uppmärksamheten kring fallet har fått den kanadensiska regeringen att ta sig en funderare och överklaga Immigrationsdomstolens beslut, så saken kommer att prövas igen.

Trots individuella upplevelser som Huntleys, så pågår det inte någon förföljelse av vita människor i Sydafrika, inte på det sätt som under de främlingsfientliga attackerna i fjol, när svarta sydafrikaner attackerade andra svarta invandrare, med resutatet att 62 människor dödades.

Landets omkring 10 procent vita sydafrikaner är fortfarande en privilegierad grupp, till exempel äger de majoriteten av landets alla företag. Och det är fler svarta än vita personer som drabbas av kriminaliteten.

I ett av de otaliga "ring-in"-programmen på radio i veckan så bad man för en gångs skull folk att ringa in och berätta positiva historier om hur de struntar i hudfärg. Det var många som ville berätta om familjekonstellationer där alla har olika härkomst som ett "FN i miniatyr" och arbetsplatser där alla äter lunch tillsammans oavsett om man är chef eller städare och om vita föräldrar som gett sina barn afrikanska namn.

Det är kanske bara i den lilla skalan som det här landet är den regnbågsnation som så många drömmer om. Fler positiva förebilder och en bredare debatt om diskrimineringsfrågor skulle inte skada.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".