Har svårt att också få med egna partikamrater.

Obama driver på om sin sjukvårdsreform

USA:s president Barack Obama trappar upp försöken att driva igenom sin starkt omdebatterade sjuk-försäkringsreform. I kväll håller han ett tal till kongressens båda kammare, på bästa sändningstid, för att argumentera för en lagförändring.

Samtidigt försöker Obamas supportrar samla ihop ökat stöd hos gräsrotsrörelsen.

Möte sent i går kväll på demokraternas huvudkontor i Washington. En grupp frivilliga sitter vid telefonerna i det kvava konferensrummet för att ringa runt till väljare och trumma ihop ökat stöd för sjukförsäkringsreformen.

– Öka trycket på kongressen, ring din kongressledamot, säger demokraten Joanne Kim och prickar av ännu ett samtal på sin långa lista.

Att förändra sjukförsäkringssystemet var ett av Barack Obamas främsta vallöften - och är nu en av hans största politiska utmaningar. Hans taktik har varit att presentera målsättningar, istället för en färdig plan. Tanken var att förmå kongressen att formulera själva förslaget, men istället har kongressdebatten gått i baklås, och splittringen både mellan partierna, och inom det demokratiska partiet verkar öka.

Obamas mål är att ge de oförsäkrade amerikanerna tillgång till sjukvård, samtidigt som statens galopperande vårdkostnader ska minska. Så långt är enigheten bland demokraterna stor, men frågan är hur det ska gå till och vad reformen kommer att kosta. En av de stora trätofrågorna handlar om ifall staten ska få sälja patientförsäkringar på samma marknad som de privata försäkringsbolagen.

I talet i kväll kommer Obama att vända sig till kongressens båda kammare, och försöka övertyga lagstiftarna om att enas, och att göra det snabbt.

Vita huset har signalerat att president Obama också kan öppna för en kompromiss när det gäller delar av reformen - något som i så fall kan leda till ny kritik från demokrater på vänsterflygeln.

– Det är bråttom att få fram ett förslag, sa representanthusets talman Nancy Pelosi i går.

På gräsrotsmötet på demokraternas kontor i går kväll lät det likadant.

– Om sjukförsäkringssystemet inte ändras nu, så förändras det aldrig, sa Joanne Kim.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".