Arctic Sea i Kotka i Finland i december 2008. Arkivbild: Scanpix.

Nya spekulationer om kapade Arctic Sea

Kapningen av fartyget Arctic Sea i somras var en täckmantel för att ryska myndigheter skulle få tid att stoppa fartygets illegala leverans av vapen. Det hävdar nu en högt uppsatt israelisk källa.

Det finns en koppling mellan Israel och fartyget Arctic Seas mystiska försvinnande i somras. Det säger, enligt brittiska BBC, en högt uppsatt anonym källa som står nära den israeliska säkerhetstjänsten.

Källan bekräftar också misstankarna om att Arctic Sea var på väg till Iran med ryska luftvärnsrobotar och att Israel ville ge Ryssland möjlighet att stoppa leveransen utan att historien kom ut i offentlighetens ljus.

Så sent som i tisdags sa den ryske utrikesministern Sergej Lavrov att alla spekulationer om att Arctic Sea hade luftvärnsrobotar i lasten är helt felaktiga. Senare samma dag meddelade ryska undersökningsledare ombord på fartyget att de ännu inte hade hittat något annat än timmer i lasten, men att genomsökningen av Arctic Sea skulle ta ytterligare några dagar.

Det var i juli som det maltesiskflaggade Arctic Sea med rysk besättning försvann på Östersjön när det just lämnat Finland på väg till Algeriet med timmer.

Den ryska flottans stora operation där Arctic Sea stoppades vid Kap Verde-öarna i mitten av augusti och den bristfälliga informationen efteråt har lett till en rad spekulationer.

Det mest envisa ryktet har handlat om just hemlig vapenleverans till Mellanöstern, stoppad av den israeliska säkerhetstjänsten.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".