Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..
Vår korrespondent åkte dit för smuggling. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
p1-morgon

En liten slant gör oftast underverk

Vad jag gillar mest i Chile, förutom vinet, landskapet och människorna i största allmänhet, är byråkraterna, de offentliganställda. De är petiga, formella, ofta riktiga paragrafryttare. Men de är också vänliga, hjälpsamma och viktigast av allt – de är omutbara.

I praktiskt taget vartenda latinamerikanskt land har jag under åren någon gång mutat mig fri. Det har gällt verkliga förseelser som att inte ha förnyat ett visum i tid, felparkerat bilen, kört för fort eller så, medan det nästan lika ofta handlat om påhittade anklagelser enbart i syfte att tvinga av mig en muta.

Första gången jag råkade ut för det var i Mexiko. En polis stoppade mig och började prata om att man inte får köra mot rött ljus. ”Nej ,just det”, svarade jag. ”Man får inte köra mot rött ljus”, upprepade han. ”Nej”, svarade jag igen och tillade ”det har jag heller inte gjort”.

Det fanns inte ens några ljussignaler i närheten. Men polisen, tjock var han dessutom, hade solglasögon – ett förkroppsligande av alla fördomar man kan ha om mexikanska poliser, insisterade: ”man får inte mot rött ljus”.

Sedan insåg han väl att det inte fungerade och la om taktik. ”Det är varmt”, sa han, ”nog skulle det sitta bra med en läsk”. Jag begrep ingenting, och började misstänka att jag var utsatt för Dolda kameran eller någonting. Vad ville den här polisen egentligen?

När han insåg att jag faktiskt inte fattade så suckade han djupt och fräste ”sno hit med ett par tior och dra din kos, annars tar jag dig till stationen”.

Varianter av den här situationen har jag upplevt under ett antal år. Men nu vet jag i alla fall vad det handlar om. Jag vet också att i de fall jag verkligen är skyldig så räcker det nästan alltid med att fråga om man inte skulle kunna lösa problemet på ett annat sätt. Det går oftast alldeles utmärkt.

En liten slant gör underverk – utom i Chile. Här leder ett sådant förslag till ännu mer böter, och kanske rättegång för försök av korruption av tjänsteman. Jag gillar det, och jag gillar den yrkesstolthet som offentliganställda har här.

I Chile är det fortfarande något positivt att vara offentliganställd. Det finns en slags medborgaranda som saknas på de flesta andra håll, och som jag tror är ett arv från den starka och väl organiserade arbetarrörelse som tog form tidigare här än i något annat land.

Arbetarrörelsen i dag är visserligen bara en skugga av vad den en gång var, men arvet, medborgarandan, lever fortfarande kvar. Det mest lysande exemplet på det är de offentliganställda, byråkraterna – deras obstinata hederlighet är värd all beundran. Även om det ibland nästan blir absurt.

Som när jag nyligen kom tillbaka till Chile efter ett besök i Sverige. Röntgenkamerorna upptäckte att det låg ett äpple nedpackat i min väska, och jag hade inte uppgett något om något äpple på det formulär från jordbruksministeriet som alla resenärer måste fylla i.

I själva verket hade jag inte en aning om att äpplet fanns där, men några förklaringar hjälpte inte. Jag blev stoppad, förd åt sidan och visad in på ett kontor. Tjänstemannen använde skrivmaskin och karbonpapper för de tre kopior som krävdes för registreringen av mitt brott.

”Tror ni verkligen att jag försöker smuggla in det här äpplet? Att jag har några dolda motiv? Fattar ni inte att det rör sig om glömska?”

Mina invändningar avvisades med ett avmätt leende. Det tog en och en halv timme. Jag fick böta 1 200 kronor och uppmanades att vara noggrannare nästa gång. Reglerna hade följts till punkt och pricka.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".