1 av 2
En konservativ organisation arrangerade demonstrationen i Washington mot Obamas politik. Foto: Ginna Lindberg/SR.
2 av 2

Massprotest i USA mot Obamas politik

I USA:s huvudstad Washington demonstrerade tiotusentals personer på lördagen i protest mot Barack Obamas politik. Framförallt presidentens sjukförsäkringsreform fick kritik.


 – Obama , du ljuger, du ljuger, skanderade demonstranterna  på Pennsylvania Avenue.

Tiotusentals personer vandrade genom Washington med vajande amerikanska flaggor och handtextade skyltar, många med liknande budskap: "Stoppa Obamas sjukförsäkringspolitik".

– För att stoppa storebrorspolitiken och för att stoppa lögner om sjukvårdsfrågan. Det är anledningen till att vi är här, sade Paul Giddrey som flugit från Texas för att delta i protesterna.

Demonstrationen hade anordnats av Freedomworks, en paraplyorganisation för flera konservativa gräsrotsgrupper, som vuxit i styrka under sommaren. En grupp demonstranter höll upp bilder av Obama med Hitlermustasch, många andra kallade presidenten för kommunist och socialist.

– Jag tycker inte om hans sjukförsäkringsreform och jag gillar inte hans politik som leder till socialism. Vi är amerikaner och jag vill att det så ska förbli, sade Mary Clonan från Michigan.

Samtidigt höll president Obama ett tal inför supportrar i Minneapolis. Där upprepade han sitt budskap om att alla amerikaner måste få rätt till sjukvård och att det är dags för kongressen att agera.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".