Greps 28 augusti.

USA oroas av gripandet av Ghezali

Gripandet i Pakistan av svenske Mehdi Ghezali i Pakistan har väckt uppmärksamhet också i USA. Uppgifterna om att en före detta Guantánamo-fånge misstänks för samröre med terrorister är oroande, anser amerikanska UD.

– Vi är oroade över möjligheten att tidigare Guantánamo-fångar deltar i den här typen av verksamhet, säger presstalesmannen Darby Holladay vid utrikesdepartementet i Washington till Ekot.

Amerikanska UD vill inte ge några mer specifika kommentarer om gripandet av Ghezali, men Darby Holladay konstaterar att USA och Sverige har ett gott samarbete.

– Vi fortsätter att arbeta tillsammans för att analysera sådana här uppgifter, säger han och tillägger att det finns en lång historia av samarbete mellan USA och Sverige.

Mehdi Ghezali satt tidigare fängslad på Guantánamobasen fram till 2004, då han släpptes av amerikanerna utan att ha fått veta vad han anklagats för, och utan att ha ställts inför rätta.

Att han nu gripits igen i Pakistan har uppmärksammats av flera amerikanska medier.

Hans fall är inte unikt. Av de fångar som hittills släppts från Guantánamo har flera gripits misstänkta för terroristsamröre. Försvarshögkvarteret Pentagon hävdade i en rapport i våras att 27 före detta fångar, det vill säga fem procent av dem som dittills släppts, hade deltagit i det som Pentagon kallar "terroriststverksamhet".

Pentagons presstalesman säger till Ekot att man inte vill kommentera gripandet av Mehdi Ghezali i det här läget. Inte heller underrättelsetjänsten CIA vill ge några kommentarer.

Ginna Lindberg. Washington
ginna.lindberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".