Terrormisstänkt dödad av USA i Somalia

En av FBI:s mest eftersökta terroristmisstänkta personer i Somalia, med koppling till al-Qaida, har dödats i en helikopterattack, utförd av amerikansk militär. 

På måndagskvällen kom uppgifter om att det kan ha varit USA som låg bakom attacken.

Den döde är Saleh Ali Saleh Nabhan, som länge har varit efterlyst av FBI misstänkt för inblandning i bombningen av ett israeliskt ägt hotell i Mombasa år 2002 samt en misslyckad missilattack mot ett israeliskt flygplan samma år.

Därutöver möjligen också av bombningen av den amerikanska ambassaden i Nairobi 1998. Redan innan dess ska han ha varit i direkt kontakt med Usama bin Ladin.

Kenyanen Nabhan, befann sig i en bil 25 mil söder om Mogadishu, tillsammans med fyra islamistiska rebeller, när de dödades.

Efter spekulationer om vem som kan ha utfört attacken, kom till slut bekräftelsen från amerikansk militär att det var de som låg bakom den och de ska också ha tagit hand om den döda kroppen.

I en liknande flygattack i maj i fjol dödade amerikansk militär den dåvarande ledaren för al-Shaabab och al-Qaida i staden Dusamareb i Somalia.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".