Krigsförbrytaren Plavsic vill bli frigiven

Uppdaterad: 15:58
Den förra bosnienserbiska ledaren Biljana Plavsic som dömdes för krigsförbrytelser bör släppas i förtid, anser internationella krigsförbrytardomstolen i Haag.

Bosniens muslimer är ett "genetiskt misstag i den serbiska kroppen", och att rensa ut dem vore som att låta "naturen ha sin gång", inte en krigsförbrytelse. Det här är ett par av järnladyn Plavsics politiska ståndpunkter, senare grund för rannsakan och dom för brott mot mänskligheten.

Den snart 80-åriga Biljana Plavsic var en hårdför serbnationalist under inbördeskriget i Bosnien i början och mitten av 1990-talet. Hon hyllade en av de värsta dåtida krigsherrarna, Arkan, blev en av grundarna av det bosnienserbiska nationalistpartiet SDS och senare också president i den bosnienserbiska utbrytarrepubliken Republika Srpska.

Efter kriget bytte hon fot och samarbetade med väst. Hon backade upp det bosniska fredsavtalet som undertecknades i Dayton. Hon tog också avstånd från de gamla partikamraterna och den etniska rensningens huvudarkitekter Radovan Karadzic och överbefälhavaren Ratko Mladic.

2001 överlämnade hon sig frivilligt till FN:s krigsförbrytartribunal i Haag där hon erkände att hon bar ett ansvar för att flera tusen oskyldiga blev offer för organiserad och systematisk etnisk rensning av muslimer och kroater från ett område som serberna betraktade som sitt.

Domen blev elva års fängelse som hon kommit att avtjäna i Sverige. Enligt avtalet mellan domstolen och Sverige är det svenska lagar som gäller, inklusive huvudregeln att straff anses avtjänat efter två tredjedelar.

Den tiden närmar sig och därmed har regeringen bett om krigsförbrytartribunalens synpunkter, som alltså innebär ett accepterande av en frigivning då hon skött sig väl. Det som återstår är nu ett regeringsbeslut.

Erfarenheten från hennes tidigare nådeansökningar är att inte alla jublar över ett frigivande, många offers anhöriga glömmer inte.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se