1 av 3
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, bakom honom till höger syns USA:s sändebud George Mitchell. Foto: David Silverman/Scanpix.
2 av 3
Har Homa i östra Jerusalem, en av områdena där det fortsätter att byggas. Foto: Scanpix.
3 av 3
Abbas.
Netanyahu möter Mitchell

"Israel går aldrig med på byggstopp"

Det ser inte ut som om USA kommer att lyckas pressa Israel till ett fullständigt byggstopp i bosättningarna på Västbanken och Östra Jerusalem.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sade i går att Israel aldrig kommer att gå med på ett totalt byggstopp. Under förmiddagen har USA:s mellanösternsändebud George Mitchell haft överläggningar med Netanyahu och i eftermiddag träffar han palestiniernas president Mahmoud Abbas.

Palestinierna väntar sig ett fullständigt byggstopp, men så kommer det inte att bli, sa Benjamin Netanyahu i går när han talade inför Knessets utrikesutskott. Han sa att Israel gjort klart för USA att bygget kommer att fortsätta på de 2500 bostäder som redan påbörjats, liksom de 450 ytterligare bygglov som beviljades för en vecka sedan. Och ett eventuellt byggstopp kommer att vara tidsbegränsat.

Han upprepade också att Israel inte betraktar Östra Jerusalem som en bosättning och att byggandet där kommer att fortsätta som tidigare.

Israels utmanande inställning till USA:s krav har lett till problem inte bara för USA - som gärna vill se ett toppmöte mellan Barack Obama, Benjamin Netanyahu och Mahmoud Abbas i New york om åtta dagar - det skapar också ett svårt dilemma för den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.

Palestinierna har sedan länge sagt att man inte vill återuppta några fredsförhandlingar med Israel så länge Israel bygger olagliga bosättningar. Kravet från palestinierna har varit ett totalt byggstopp. Och om Mahmoud Abbas trots allt går med på ett möte med Netanyahu, kommer han att anklagas av såväl Hamas som delar av Fatah - för att böja sig för Israels diktat. Hamas sa redan i förra veckan att medan Netanyahu lyckats vira USA runt lillfingret, så är Abbas överdrivet förbindlig och förhandlingsberedd.

Mahmoud Abbas riskerar att uppfattas som svag på hemmaplan om han går med på ett möte med Netanyahu i New York. Å andra sidan riskerar han att internationellt uppfattas som den som vägrar ett fredsinitiativ om han inte går med på mötet. Och då kan Israel återigen hävda att man inte har någon partner för fred.

Om toppmötet kommer till stånd i New York den 23 september, blir det ett möte mellan tre gladiatorer, som en kommentator skrev. Inte ens romarna fick uppleva något liknande på sina arenor. Tre gladiatorer som slåss mot varandra medan var och en av dem hela tiden måste vara på sin vakt mot attacker bakifrån. Obama med republikanernas knivar i ryggen. Netanayahu med bosättarrörelsens. Och Abbas med sin opposition.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".