Finlands Riksdag utan vin

Som journalist kan man ibland stöta på en häpnadsväckande stelbent byråkrati. Inte minst i Finland som fortfarande lider av sviterna efter den tsarryska förvaltningstradition som härskade efter skilsmässan från Sverige år 1809 fram till 1917.

I ett lager i Helsingfors ligger över tusen flaskor vin och surnar. Och det är minsann inte vilket vin som helst. Det skulle ha druckits upp på festen då den finländska riksdagen fyllde hundra år för två år sedan. Men det blev inte så.

I början av januari 2006 besökte en grupp från riksdagen Sydafrika. Bland annat gästade dom en vingård och kom då på den strålande idén att köpa 1008 flaskor vin till den kommande hundraårsfesten. Men dom kunde ju inte ta med flaskorna själva. Det var både ett logistiskt och tullmässigt problem.

Istället anlitades en firma som köpte och importerade vinet till Finland för att sedan sälja flaskorna vidare till riksdagen. Men när buteljerna sedan skulle byta ägare visade det sig att riksdagsledamöterna har skjutit sig själva i foten. Dom sociala myndigheterna upptäckte nämligen att Finlands Riksdag inte har det utskänkningstillstånd som den själv har beslutat att alla som serverar vin skall ha. Och därför förbjöds affären mellan landets lagstiftare och vinimportören.

Så riksdagen varken betalade eller brydde sig om dom över tusen flaskornas vidare öden. Därför står nu riksdagen inför rätta i Helsingfors Tingsrätt. Importören kräver förstås att få betalt för vinet. Riksdagen tycker han kan sälja vinet, med 100-årsjubileumsetiketter och allt, till någon annan.

Och medan rättegångskvarnarna mal surnar det sydafrikanska Sauvignon Blanc-vinet i ett lager i Helsingfors. Det lär ännu var drickbart, men inte så länge till.