Frankrike

Volontärarbete på semestern ny trend

Turismen väntas minska globalt med mellan fyra och sex procent i år på grund av den ekonomiska krisen och nya influensan. Men en ny sorts semester har blivit trend i bland annat i Frankrike. Allt fler fransmän åker på semester med ideellt arbete på schemat.

Studenten Louis-Marie Poitou har varit i Zimbabwe och arbetat som volontär dit han åkt under ledning av en ideell organisation.

– Att hjälpa andra får mig att känna att jag behövs. Det är roligare än att sola på stranden, säger den 24-årige studenten.

Under sin två veckor långa semester i Zimbabwe jobbade han varje dag med lokalt anställda i kampen mot tjuvskyttar och med att leta upp deras illegala fällor.

Enligt dagstidningen Libération har antalet fransoser som väljer att syssla med välgörenhet under semestern ökat med nästan 20 procent i år.

Claire Lecouteau, pressansvarig på opolitiska organisationen Planète Urgence, säger att ökningen märks tydligt.

– När vi började erbjuda konceptet hade vi bara 70 volontärer. I dag nästan tio år senare har vi närmare tusen personer årligen, berättar Claire, som menar att det nu är en trend att arbeta ideellt under semestern.

Detta har gjort att många franska företag vill delta i konceptet. Att synas i välgörenhetssammanhang anses vara bra för företagets image. Och det anses vara medias förtjänst att fransmännens intresse för ideellt arbete ökar. Frågor som berör tredje världen har en central plats i pressen.

En fråga som man dock ännu inte utrett är hur mycket den traditionella turistnäringen förlorar på den växande marknaden för välgörenhetssemestrar. Det kan röra sig om miljontals euro.

Organisationen Project Abroad har också märkt av en tydlig ökning bland fransmän som väljer semester med välgörenhet på programmet.

Med dem reser folk mellan 20 och 70 år för att arbeta exempelvis som sjuksköterska i Sydamerika eller med undervisning i Östeuropa. Man har ungefär 100 olika projekt i 25 länder.

46-åriga Sylvie Bousselet arbetar på kulturella TV-kanalen Arte. Förra året jobbade hon under semestern på ett barnhem i Sri Lanka, Kambodja och Peru medan familjen väntade hemma i Paris.

När jag frågar om hon skulle kunna tänka sig att åka på semester och jobba ideellt igen, svarar hon bestämt ja.

– Fast nästa gång skulle jag vilja stanna ännu längre på plats, säger hon.

Johan Tollgerdt, Paris
ekonomiekot@sr.se