Haarde: Island ute ur krisen om ett par år

Behovet av fortsatta nödlån från Internationella valutafonden är fortsatt stort på Island som var konkursmässigt i vintras. Men före detta statsminister Geir Haarde tror att Island är ute ur krisen om ett par år.

När finanskrisen i vintras var på väg att göra Island konkursmässigt, tvingades den förre statsministern Geir Haarde att avgå. En ny regering har lämnat in ansökan om inträde i EU.

Behovet är stort av fortsatta nödlån från Internationella valutafonden. Trots det är Geir Haarde optimist och tror att Island är ute ur krisen om ett par år.

– Jag tror att vi får en stor nedgång i bruttonationalprodukten i år. Då blir det sju procent kanske, inte tio som har spåtts. I cirka mitten av nästa år så börjar vi få en positiv ekonomisk tillväxt igen och det är mycket viktigt, säger Geir Haarde.

Vad är det i första hand som borde göras, som du ser det, i ekonomin?

– Man försöker få upp bankerna igen. Det är det viktigaste och nu pågår det förhandlingar med långivare och andra som har intresse i saken. Det var det ena. Det andra är valutasituationen, att stabilisera den isländska valutan och göra det som behövs så att den kan förstärkas.

Från EU:s sida har man sagt att om Island skulle gå med i EU så kan man erbjuda ett snabbspår till EU. Hur ser du på det?

– Det vet jag inte om det kommer att bli aktuellt. Det återstår att se. Den sittande regeringen på Island har beslutit sig för att söka medlemskap. Den har inte hela nationen bakom sig i den frågan. Jag menar att det är viktigt gå försiktigt och det är viktigare än att göra det fort.

Skulle det vara en fördel för Island och Islands ekonomi om Island var med i EU?

– Det finns delade meningar om det. Jag har mina tvivel om det verkligen är så.

När tror du Islands ekonomi kommer att vara tillbaka i ett läge som man hade för krisen?

– Det tar ett par år, men jag är helt säkert på att det kommer att ske. Vi kommer att arbete oss ut ur den här krisen som vi alltid har gjort. Då har vi ganska goda och ljusa framtidsutsikter. Vi har mycket förnybar energi. Vi har väldigt viktiga fiskeriresurser, vi har skön natur som attraherar turister som har blivit en viktig näring och inte minst så har vi en ung utbildad befolkning som vill jobba hårt för att komma ur krisen. Om några år är vi tillbaka i full fart.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se