Omtalad rättegång inleds i Frankrike

I Frankrike inleds idag det som har kallats århundradets rättegång. Den tidigare premiärministern Dominique de Villepin står anklagad för en smutskastningskampanj och det är ingen mindre än presidenten, Nicolas Sarkozy, som drar honom inför rätta.

Denna unika rättegång grundar sig på en brutal maktkamp på allra högsta nivå i Frankrike. Det handlar om ärkerivaler, som nu drabbar samman.

Den tidigare premiärministern Dominique de Villepin är anklagad för att ha medverkat i försök att smutskasta Nicolas Sarkozy.

Redan år 2004 fick de Villepin veta att det existerade ett antal listor på kända personer, som skulle ha gjort sig skyldiga till penningtvätt via konton i Luxemburg på finansinstitutet Clearstream. Nicolas Sarkozys namn figurerade förtäckt.

Listorna visade sig vara falska, men de Villepin stoppade dem inte. Anonymt anlände de påhittade listorna till en förundersökningsdomare. Vem som hittade på det hela och varför är obesvarade frågor.

Dominique de Villepin blev världskänd, när han som fransk utrikesminister satt i FN år 2003 och försvarade Frankrikes motstånd mot USA:s Irakkrig.

Det gav pluspoäng hemmavid och han siktade på presidentposten och blev en ärkerival till Nicolas Sarkozy. 

Efter flera år av intriger och manipulation välkomnar jag nu sanningen, säger Dominique de Villepin i fransk tv inför rättegångens inledning i dag, men de Villepin oroar sig för att Nicolas Sarkozy som president kan göra vad han vill och för Sarkozys tidigare våldsamma uttalanden. President Sarkozy har till exempel sagt att svinet som planerat denna affär ska sluta upphängd på en slaktarkrok.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se