Tyskland

FDP säger nej till Socialdemokraterna

Det liberala partiet FDP har en nyckelroll i det tyska valet kommande söndag. Bägge de stora partierna, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna, vill bilda regering med Liberalerna.

– På morgonen säger Steinmeier att jag är djävulen. På kvällen vill han gifta sig med mig. Vi är liberaler. Vi är inte korkade.

Ja, så sa FDP:s ledare Guido Westerwelle inför en extra kongress i går. Och han fick partiet med sig på att säga nej till samverkan med Frank-Walter Steinmeier och Socialdemokraterna.

FDP:s krav på sänkta skatter går inte ihop med socialdemokratisk politik, anser Westerwelle.

Liberalerna, med just nu 13 procent i opinionsmätningarna, vill regera tillsammans med Angela Merkels Kristdemokrater.

Men enligt mätningarna minskar väljarnas intresse för en sådan koalition. Och om det skulle visa sig på söndag kväll att den inte får majoritet är det Steinmeiers tur. Då kan han bli kansler. De Grönas stöd har han redan. Han behöver också Liberalernas. Och Socialdemokraterna vägrar tro på Liberalernas kategoriska nej.

– Landet behöver en regering. Jag uppmanar partierna att inte fördärva någonting, säger den socialdemokratiske partiordföranden Franz Müntefering.

Han och andra ledande socialdemokrater tror att om Westerwelle inte har någon annan möjlighet att komma med i nästa regering, så kommer han att låta sig lockas.

FDP har elva oppositionsår bakom sig och vill regera. Inte minst Westerwelle själv, som blir alltmer statsmannamässig i sina framträdanden. Han hoppas på utrikesministerposten i en borgerlig Merkel-regering efter valet.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se