Honduras

Undantagslagar efter Zelayas återkomst

Uppdaterad: 00:20
I Honduras råder undantagstillstånd sedan den avsatte presidenten Manuel Zelaya överraskande återvänt till hemlandet, nästan tre månader efter kuppen mot honom.

Kuppregeringen förnekade först hans återkomst, men det är nu bekräftat att Zelaya befinner sig på Brasiliens ambassad i den honduranska huvudstaden.

Efter flera timmar av kaos och förvirring lyckades Radio Globos journalist ta sig in på den brasilianska ambassaden och Manuel Zelaya kunde tala direkt till honduranerna.

Det var en lugn och samlad Zelaya som förklarade att han kommit för att inleda en dialog i syfte att återupprätta demokratin.

Men han uppmanade också sina anhängare att samlas kring ambassadbyggnaden för att motverka alla eventuella försök att gripa honom.

Exakt hur Manuel Zelaya tog sig in i Honduras är fortfarande oklart. Men hans ankomst var en fullkomlig överraskning, som i ett slag skapade en helt ny situation i landet.

Kuppregeringen har ännu inte sagt någonting, men Zelaya själv sa att han var övertygad om att förhandlingarna ska komma igång snabbt, förhoppningsvis redan i kväll.

Han betonade att en förhandling är att ge och ta, och att han inte har något behov av att hämnas.

Kuppregeringens position har hela tiden varit att i det fall Zelaya kommer tillbaka, så ska han omedelbart ställas inför rätta.

I sina första intervjuer efter återkomsten sa Zelaya att om han blir kallad till domstol, så kommer han att infinna sig.

– Jag har ingenting att dölja, och jag är beredd att lyssna på alla anklagelser, sa han.

Men det fanns också oro i luften. Medan alla väntade på någon form av reaktion från kuppregeringen så flög krigsflygplan över Tegucigalpa och helikoptrar cirklade olycksbådande i närheten av den brasilianska ambassaden.


Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se