Leva i en container?

 I natt när jag bredde ut mig i en stora säng på mitt vita lakan under mitt välvda vita tak kunde jag inte somna.

Jag tänkte på Slavica.

 Hennes lakan må vara lika bländvita, hennes säng är också ny, men smalare och i den ligger inte bara hon utan dessutom fyra barn. Om hon ligger vaken kan hon titta på taket ovan av plåt eller banka lätt i väggens veckade plåt. Hon bor i en container  tillverkad av ett företag, som heter eu.models. EU modeller.  Företagets gula skyltar lyste bjärt i kontrast till allt det grå.

Slavica och hennes barn delar 15 kvadratmeter. De har en säng, ett bord, tre stolar, ett skåp och en spis. Spisen lyckades de smuggla med när de flyttades av myndigheterna från den kåkstad där de och de andra i de 20 andra lådorna tidigare bodde.

 Löftena om lägenheter sveks. Visst containrarnas gråvita väggar skiner rena och blanka, möblerna av spånskivor är också nya, men var är köket, badrummet och sovrummen? Ingen spis för de andra som inte lyckades likt Slavica gömma undan sin och få med sig, inga kylskåp. Men asch varför ska vi ha kylskåp vi har ju ändå ingen mat, säger Slavica och flinar finurligt.

Så hämtar hon sin systerdotter, 19 år, som läser till läkare och nu har svårt att göra läxorna. Det finns ingen ro i containerlägret, musik på hög volym, massor av små barn överallt. Men flickan åker ändå varje dag med bussen en timme in till Belgrad för att fortsätta studierna.

Hon är Slavicas och sin mors hopp. Hjälp henne säger Slavica till mig, hjälp henne så hon orkar, hjälp henne så vi kan få det bättre, kanske hitta en lägenhet och flytta härifrån. Ser du vår toalett, den är där i busken bakom täcket, pekar Slavica. Ser du flugorna, jag smäller flugor hela tiden.

 Det tänker jag på och jag kan inte sova. Här ligger jag i min stora tomma lägenhet och där i något som ser ut som en stor konservburk svettas Slavica och hennes släktingar. Och där försöker Jovanna prestera toppresultat så hon kan komma därifrån.  Från det romska elände, som präglar inte bara detta land i Europa.