p1-morgon

Nick Clegg bekänner färg

Det är rea på partislipsarna. De har kostar 13.5 pund, nu kostar de bara 9.99 pund. Ska man behöva rea partislipsarna i partiets egen affär på partiets egen konferens? Säger det något om tillståndet i partiet? undrar jag, när jag står och fingrar på de knallgula slipsarna.

De borde gå åt som smör i solsken för det ska vara drag i det liberaldemokratiska partiet nu. ”Nu har vi chansen” är partiledaren Nick Cleggs budskap, ”när det går så risigt för regeringspartiet Labour är det vi som ska bli det radikala alternativet till de konservativa i nästa val”.

Oftast har han inte så lätt att komma fram Nick Clegg, ledaren för det minsta av de tre stora. Missgynnat av valsystemet lever partiet i skuggan av Labour och Tories som turas om att ha makten.

Men den här veckan står Liberaldemokraterna i rampljuset. Det är partikonferenssäsong och Liberaldemokraterna är först ut. De har valt en badort, Bournemouth på sydkusten.

Det första jag ser när jag kommer ner till havet är piren, 229 meter rakt ut i sjön med flera stora hus på. Jag får reda på att den här piren inte är på väg att rasa ihop, men många andra av de 55 1800-talspirar som fortfarande finns kvar runt den brittiska kusten är i dåligt skick. En del har stängts för allmänheten och måste repareras för mångmiljonbelopp.

Allra längst ut på den här piren finns ett litet pariserhjul och en karusell som Liberaldemokraterna skulle kunna åka på. Men de gör de inte, utan de hittar jag i stället i ett stort kongresscenter som ligger strax ovanför piren och med en fantastisk utsikt över bukten. Tv-bolagen gör förstås sina intervjuer på en terrass med havet i bakgrunden.

Mest intervjuad är såklart partiledaren Nick Clegg. Han uttalar sig om än det ena än det andra och så hamnar han lite för långt från partilinjen när det gäller ekonomiska besparingar och får kritik från de egna. Han blir till och med uppläxad av den gamle partiledaren Charles Kennedy.

Han i sin tur gör det som Nick Clegg noga aktar sig för – nämligen börja prata om vilket av de andra partierna som skulle kunna bli en koalitionspartner. ”Att vi skulle kunna komma överens med de konservativa om EU-politiken är lika osannolikt som att grisar kan flyga”, menar Charles Kennedy och tar till ett gammalt brittiskt ordstäv.

Trots lite intern kritik så verkar ändå partiledaren Nick Clegg vara väldigt populär. Konferenssalen är redan mer än full när jag kommer för att höra honom prata. Folk står till och med i gångarna som leder in till lokalen.

Jag följer talet på en tv-skärm ett tag, men det är rätt dålig bild och jag blir lite osäker, så jag tränger mig in. Folk blir förstås sura men jag måste ju kolla.

Och det är så som jag tyckte, inte ens Nick Clegg har den gula partislipsen på sig, utan en röd. Men det är klart, ska han ta över rollen som det radikala alternativet så kanske det är helt rätt färg.

Johan Prane, Bournemouth
johan.prane@sr.se