USA

Stora hinder kvar efter Mellanösternmöte

USA:s president Obama mötte i dag Israels premiärminister Netanyahu och palestiniernas president Abbas i New York. Syftet är att pressa parterna att ta upp fredsförhandlingarna igen.

Efter mötet står det klart att stora hinder återstår.

– Vi har inte nått någon överenskommelse i den frågan, sa det amerikanska sändebudet till Mellanöstern, George Mitchell, efter mötet i New York.

Den kommentaren, att man inte nått någon överenskommelse på ett visst område, är en tydlig illustration för det svåra förhandlingsläget mellan israeler och palestinier just nu. Och det även efter att de båda ledarna lite stelt leende skakat hand med varandra i New York.

President Barack Obama sa innan han träffade de båda ledarna, först var och för sig och sedan tillsammans, att George Mitchell kommer att återvända till området redan i nästa vecka och att den amerikanska utrikesministern Hillary Clinton kommer att få i uppdrag att i mitten av nästa månad rapportera om hur ansträngningarna för att få till nya förhandlingar går.

Det var ungefär så konkret som det gick att vara efter mötet i New York.

Palestiniernas president Mahmud Abbas återupprepade efter samtalen med Obama att Israel till exempel måste stoppa byggandet av nya bosättningar på ockuperat område för att palestinierna överhuvudtaget ska överväga nya förhandlingar. Något som Israel inte är berett att gå med på. Men George Mitchell ville tona ner enstaka frågors betydelse.

– Vi har inte definierat någon enskild fråga som en förutsättning för att nya förhandlingar ska kunna återupptas, sa George Mitchell.


Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se