p1-morgon

Det är skillnad på läder och läder

Lukten av och synintrycket från Lederhosen hänger i. Marscherande mansrumpor i kortkort med nedrullade yllestrumpor, marscherande taktfast med ölsejdlar i högerhänderna eller vinglas i vänsternypan.

Snubblade över skördefestens första dag i München, paradens Oktoberfest. Paradgatan gick genom de arabiska och asiatiska kvarteren, fullt av kvinnor i långt heltäckande som kontrasterade skönt till dirndlkvinnornas väl exponerade barmar och bara armar. I gathörnen sexbutiker och videoshows med samma fascination för läder, men kanske inte lederhosens mjuka mocka, utan svart hårt åtsmitande.

Alla dessa intryck krockade i hjärnan på mig när jag var på väg till en annan läderfest, läderbögarnas Pride i Belgrad - eller om ni så vill, huliganernas svarta läder och nitar under höjda järnrör.

Unga (oftast män) som slåss för att hålla den västliga dekadensen borta. Inte så att de är emot porr á la peepshows i München eller öl a´ la Oktoberfest, men glada bögar i en parad - det kan de inte stå ut med, eller feminister, eller unga som tycker att det är rätt att döma krigsförbrytare i Krigstribunalen i Haag.

Nere i centrum av Belgrad visar klottret det intensiva hatet som Pride väcker hos många grupper, inte bara de mest extrema. Ortodoxa kyrkan kallar Pridedeltagare sodomister och pederaster.

Alla demonstrationer är nu förbjudna i centrum av Belgrad och inför massiv kritik har inrikesministern blandat in Sverige. Han påstår nu att det också fanns en hotbild mot den svenska ambassaden just för att Pridedeltagarna bjudits in dit till cocktail.

Ministern påstår att det kunde ha inneburit tusentals anti-Pridedemonstranter utanför den svenska beskickningen. Det kunde ha urartat till stenkastning, stenar ska ha hittats i buskarna.

Det skulle inte 4 500 utkommenderade poliser, till en extra kostnad av 300 000 euro, ha förhindrat enligt ministern. Nu sparade polisen in några 100 000 euro och kallade bara ut 1 500 poliser i centrum.

Poliserna var så få att de inte förmådde stoppa att en australiensisk turist blev grovt misshandlad på en offentlig toalett.

Jag tänker tillbaka till ölälskarnas Oktoberfest i München. En rätt konservativ tradition, men där det ändå inte höjs på ögonbrynen när det bland läderbyxorna tydligt också skymtas en och annan typisk läderbög.  Belgrad är fortfarande mycket långt från toleransen i ett stockkonservativt Bayern.

Ministrarna i Belgrad vet vad de måste säga för att ha en chans att komma med i EU. Rätt ord i rätt tid. Men vem ser till att det blir en förändring på djupet?

Maria Persson Löfgren, Belgrad
maria.persson-lofgren@sr.se