Hetsigt och fullsatt i FN

Att uppleva ett toppmöte inom FN-väggarna är speciellt. Särskilt det här året. På en ganska liten yta samlas representanter från världens alla hörn, man hör alla språk talas på samma gång och det vimlar av journalister, diplomater, statsministrar, presidenter och alla andra former av statschefer.

Barack Obama var förstås den som de flesta verkligen såg fram emot att höra. Och han kom, han sågs och lyssnades på och gjorde nog flera FN-vänner nöjda med sitt tal. Sen, direkt efter honom, kom Muhammar Khadaffi, Libyens diktator upp på podiet. Han skred fram genom salen i sina traditionella, fotsida klädnader, upp vid talarstolen och slutade inte prata förrän efter en och en halv timme. Han slog åt alla håll och kritiserade FN-organisationen stenhårt och menade att den bara gett världen terror och  sanktioner, så som t ex säkerhetsrådet är uppbyggt idag.

Han t o m kastade ett exemplar av FN-stadgan över axeln. Helt ärligt, så tror jag inte de som lyssnade visste om de skulle skratta eller ta Khadaffi på allvar, men intryck gjorde han. Dessutom har han satt fart på debatten i staden New York eftersom till grannarnas ilska satt upp sitt traditionella tält i en trädgård i en förort till New York. Trädgården ägs av miljardären Donald Trump, som dock säger att inte hade en aning om att Khadaffi skulle sätta upp tältet. Tälthistorien är förstasidesstoff i flera av New Yorks kvällstidningar.

Ikväll ska dessutom Kristina från Duvemåla spelas upp på Carnegie Hall för första gången. Snacka om att New York är kontrasternas stad.