Michael Moores nya

Ikväll gick jag och såg Michael Moores nya film. "Capitalism - A love story" heter den och är ett rungande angrepp, på sedvanligt mooreskt manér, på kapitalismen. Framför allt kapitalismen i den form som den var i innan finansindustrin gick i botten under hösten förra året.

Den nya filmen liknar de tidigare Moore har gjort. Han syns mycket i filmen, närmast förlöjligar Wall Street och går till hård konfrontation mot de politiker som tillät finansindustrin att avregleras i slutet av 90-talet. Beslut som enligt Moore gjorde det möjligt för Wall Street-företagen att närmaste plundra USA. Han bärande tes i filmen är att USA inte längre är en demokrati i dess rätta form. Utan ett samhälle där ett fåtal, den lilla grupp av befolkningen som tjänar enormt stora pengar, bestämmer över resten och kan göra som den vill

Den har också sina vanliga rätt roliga mooreska inslag. Som t ex när han åker runt i finanskvarteren till de olika jättelika bankarna,  i bepansrad bil och kräver samhällets pengar tillbaka. De dörrvakter som filmas när Moore står framför dem och säger "får jag komma in, jag ska ha tillbaka våra pengar" men en pengasäck i handen, skulle nog helst vilja vara någon annanstans just då.

"Capitalism - A love story" är stundtals berörande. Och belysande. Den påminner inte minst mig, som var här och rapporterade när kraschen kom, om hur svårbegripligt det hela är och var. Scenen där en av uppfinnarna av vissa av de finansiella instrument som var en sån stor del problemen ska förklara för Michael Moore vad "Derivat" faktiskt är, är väldigt tydlig. Men möjligen kan man känna att man har sett Michael Moores grepp för många gånger nu och att han kanske skulle behöva förnya sig lite för att verkligen få ut sitt budskap på ett tydligare sett. Men filmen är definitivt värd att se när den dyker upp i Sverige.

Och frågan ekar iallafall i mig när jag lämnar filmsalen: Om den amerikanska staten inte hade gått in och räddat bankerna, vilket Moore är mycket kritisk till i filmen, vad hände hänt då? Hade det blivit etter värre, t o m?