Hårt läge mellan Sarkozy och ex-kollega

I Frankrike har president Nicolas Sarkozy dragit den tidigare premiärministern Dominique de Villepin inför rätta, åtalad för en smutskastningskampanj. Nu stämmer de Villepin Sarkozy.

Det är president Sarkozys kommentar i en direktsänd tv-intervju från New York i går kväll som skruvar upp den blodtörstiga kampen mellan två ärkefiender ytterligare.

Dominique de Villepin är åtalad för att ha medverkat till att Sarkozys namn dök upp förtäckt på påhittade listor över personer som skulle ha sysslat med penningtvätt. Affärerna skulle ha gått via konton i finansinstitutet Clearstream i Luxemburg och listorna kom anonymt till en förundersökningsdomare.

I måndags inleddes rättegången och i går sade Nicolas Sarkozy att "efter två års utredning har två oberoende domare ansett att de skyldiga borde dras inför brottmålsdomstol".

Sarkozy föregriper rättsprocessen, säger de Villepins advokat upprört och stämmer presidenten. De Villepin och Sarkozy ingår i samma parti. De var ministrar i samma regering och ville båda bli president år 2007. De Villepin var den avgående presidenten, Chiracs kronprins, men Sarkozy vann duellen.

Skulle de Villepin förklaras oskyldig i rättegången kring de förfalskade listorna kan han bli presidentkandidat år 2012, vilket Sarkozy gör allt för att stoppa. Hatet mellan de två tidigare kollegerna har inga gränser.

Århundradets rättegång kallas den med ministrar, företagsledare och spioner som vittnen.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se