Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Foto: Michael Sohn/Scanpix.

Merkel förväntas backa i tyska valet

I Tyskland har kristdemokrater och socialdemokrater regerat i hop i fyra år. Men i morgondagens parlamentsval står det mot varandra.

– Vill ni ha en stark förbundskansler som kan föra Tysklands talan och som ser till att båda svaga och starka känner sig hemma i vårt samhälle? Rösta då på kristdemokraterna. Det var Angela Merkels slutord till sina partivänner på det sista stora mötet före valet.

Nervositeten är stor i hennes parti just nu. Merkel vill regera tillsammans med det liberala partiet efter valet. De har båda i valkampen gång på gång förklarat att de vill sänka skatterna i landet.

Men löftena om sänkt skatt har socialdemokraterna angripit och hävdar att skattesänkningar nu, samtidigt som tyska staten måste låna mer än nån gång tidigare, det kommer att gå ut över dem som har det sämst.

Socialdemokraternas valrörelse har nu på slutet helt varit inriktad på att varna för och skrämmas med vad som väntar tyskarna med en borgerlig regering. Socialdemokraterna har till och med förklarat att det är deras främsta mål i valet att se till att det inte blir borgerlig majoritet.

Och de tycks ha framgång i sin kampanj. Kristdemokraterna går tillbaka i de sista mätningarna. Det övertag som de och liberalerna haft tillsammans i opinionen i flera månader tycks vara borta. Socialdemokraten Frank-Walter Steinmeier beskriver sej själv som vinnare på sina avslutande möten.

– Vi har kämpat och vi har gått fram, och vi kan gå förbi, säger Steinmeier inför partianhängare.

Vilket är en överdrift i stridens hetta. Socialdemokraterna har bara runt 25 procent av väljarsympatierna. Kristdemokraterna har 33 procent. De har bägge förlorat på att samregera de senaste fyra åren. Och om Merkel inte får stöd för en regering med liberalerna, ja då är det sannolikt att kristdemokrater och socialdemokrater hamnar tillsammans på regeringsbänken igen.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".