Guido Westerwelle i gulrandig slips. Foto: Soeren Stache/Scanpix.
p1-morgon

Westerwelle - lite av en slyngel

Det tyska valet är över och på flyget mellan Berlin och Stockholm försjunker jag i tidningsanalyser. Jag kan inte låta bli att fundera över herr Guido Westerwelle, den liberale ledaren som nu har fört sitt parti till det bästa valresultatet hittills i partihistorien, och som ser ut som förbundsrepublikens nästa utrikesminister.

Han är en ungdomsförbundartyp, Guido. Partimedlem sedan han var 19 och gymnasist i Bonn. Nu är han 47 men han har fortfarande något av slyngel över sig. Han är ofta högljudd och verkar genuint glad när han lyckas tvåla till reportrar eller politiska motståndare.

Att den liberale ledaren blir utrikesminister är en tysk tradition. En i raden var Hans-Dietrich Genscher, han som hjälpte Helmut Kohl och de östtyska revolutionärerna, att öppna Berlinmuren för tjugo år sedan.

Genom åren har liberalerna varit stödparti i regeringar som har letts av både kristdemokrater och socialdemokrater.

I måndags höll Westerwelle, den möjlige blivande utrikesministern, presskonferens i högkvarteret i Berlin. En reporter från brittiska BBC undrade om han fick ställa en fråga på engelska och bad också om ett svar på engelska.

”Nej”, sa Westerwelle, ”vi är i Tyskland och här talar vi tyska.”. ”Får jag ställa frågan på engelska och ni kan svara på tyska?”, sa reportern då. ”Nej”, sa Westerwelle igen, ”det här är Tyskland”.

Reportern fick hjälp av sin bänkgranne som ställde frågan på tyska. Den var oförarglig. Westerwelle gav ett kort och avvisande svar. Sedan blev det någon slags paus, eftertanken tycktes ha hunnit i fatt den eventuellt blivande utrikesministern. Han förstod att han gett intrycket att han inte vågar använda engelska språket offentligt och att BBC och andra kanske börjar undra över hur han ska klara sig på utrikesministerposten.

Han försökte hyfsa det hela något. ”Vi kan träffas över en kopp te och prata sagolik engelska”, sa han till reportern och påpekade sedan igen att det här ändå var en presskonferens i Tyskland.

Westerwelle var nog nervös trots allt. Han har varit partiledare i åtta år, men bara i opposition och har kunnat raljera fritt i debatterna i förbundsdagen. Han har aldrig behövt ta något ansvar.

På en fråga om världsfreden på presskonferensen hackade Westerwelles turbomotor en gång till. Han sa att president Obama har inlett en era av upprustning, men rättade hastigt sig själv, avrustning skulle det vara.

För män i mörka kostymer är det i stort sett bara slipsen de kan signalera något personligt med i sitt yttre. Jag kan inte minnas att jag har sett Guido Westerwelle i något annat än slipsar med gult i, alltså hans partifärg. Det ska bli intressant att se om han tänker företräda Tyskland i partislips.

Per Eurenius, Berlin-Stockholm
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".