Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..

Europiska banker klarar bistra tider

De europeiska bankerna kommer att klara fortsatt bistra tider med fortsatt krympande ekonomi under 2010. Den slutsatsen torgfördes i går kväll under det informella Ecofin-mötet som pågår i Göteborg.

Det var med politisk optimism som finansminister Anders Borg och chefen för den europeiska centralbanken, Jean-Claude Trichet, redovisade hur 22 stycken banker testat sin förmåga att klara sig när BNP som väntat faller med 5 procent i år, och därtill med ytterligare 2,7 procent under 2010. Det är tvärtemot förhoppningarna om att EU-ländernas ekonomi kan vara på väg mot en svag återhämtning och tillväxt nästa år.

I värsta fall kan det bli fråga om 400 miljarder euro i nya förluster. Trots det skulle de 22 banker klara kraven på att ha tillräckligt mycket kapital. Det skapar trygghet sa finansminister Anders Borg.

– Det är tillfredställande att se att även i ett besvärligt scenario kommer de mycket betydelsefulla europeiska bankinstruktionerna klara de kapitaltekniska krav vi har, även med mycket svåra förluster som skulle bli fallet om vi hade en mycket sämre utveckling. Det är en trygghetsskapande slutsats, säger Anders Borg.

Åsikterna om vilka krav och kontroller som ska ställas på bankerna har tidigare gått isär bland EU-länderna, till exempel från Storbritannien.

Den oenigheten har, enligt Anders Borg och Jean-Claude Trichet, försvunnit.

I stället finns nu en politisk uppslutning inom EU om principer för hur tre nya myndigheter ska skapas för att skärpa tillsynen av EU:s banker och att tillsynen ska bli gränsöverskridande.

– När bankerna går över gränsen, när försäkringsbolagen går över gränsen då måste också tillsynsstrukturerna göra det. Vi behöver ett starkare gemensamt europeiskt ramverk.  

Men principer är en sak och detaljer en annan.

– Sedan vidtar naturligtvis alla de processer som vi har med parlamentet och det ska vi naturligtvis slutföra, den delen ligger under det spanska ordförandeskapet, säger Anders Borg.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".