Bakom ett ja står i stort sett hela etablissemanget med nästan alla politiska partier. Foto: Peter Morrison/Scanpix.

Många irländare tvekar in i det sista

Om Irland röstar nej till Lissabonfördraget blir det inget nytt fördrag för de andra 26 EU-länderna heller. På Dublins gator pågår fortfarande kampen om väljarnas röster.

Samuele Bi har åkt ända från Italien för att hjälpa ja-sidan att dela ut pamfletter

– De sista timmarna är alltid de viktigaste för dem som ännu inte har bestämt sig, säger Samuele Bi.

Kanske är värt mödan att vara på gatorna in i det sista. På universitetet strax intill säger Steven Gallon att han inte bestämt sig och ska läsa på lite till innan han röstar.

– Jag har fortfarande inte bestämt mig, jag förstår inte riktigt vad ja-sidan håller på med men jag förstår inte riktigt heller varför nej-sidan försöker skrämma folk till att rösta nej, säger Steven Gallon.

På gatorna hänger plakaten tätt. På ett gult står det: Yes for jobs, ja-sidan satsar på att ett bra förhållande till EU behövs för att rädda Irlands dåliga ekonomi.

Nej-sidan gör som när den vann förra sommaren, hävdar att Irland riskerar minskad självständighet gentemot Bryssel.

Det är bara Irland som folkomröstar. Odemokratiskt säger Patric Odovor och röstar nej eftersom han tror att många andra länder skulle ha gjort det om de fått rösta. När Irland röstade nej förra gången så accepterades inte det.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".