Abbas.

Rasande palestinier kräver Abbas avgång

Efter en storm av palestinsk kritik backade president Mahmoud Abbas i går från sitt kontroversiella beslut att dra tillbaka stödet för FN-rapporten som anklagar Israel för krigsbrott. Och i natt begärde Libyen ett möte i säkerhetsrådet om Goldestonerapporten.

Säkerhetsrådet ska i dag ta ställning till Libyens begäran om extramöte, men USA väntas argumentera emot. Många palestinska bedömare menar att president Abbas redan förbrukat sin trovärdighet och därför måste avgå.

Den kände Gaza-läkaren Eyad Sarraj tror inte att Mahmoud Abbas kommer att kunna reparera skadan.

– Folk ser honom som en förrädare och han bör avgå, säger Eyad Sarraj, som leder den nationella försoningskampanjem mellan Fatah och Hamas.

– Det är inget lätt beslut att utmana en president i ett arabland, men jag var tvungen att göra det. Det han har gjort är dumt på gränsen till landsförräderi.

Palestinska medier rapporterade i går om en bandupptagning från i vintras där Mahmoud Abbas påstås uppmana Israels försvarsminister Ehud Barak att gå vidare med kriget i Gaza och krossa Hamas.

Det påstås att det var ett hot från Israel om att offentliggöra denna bandupptagning som ledde till det kontroversiella palestinska beslutet att dra tillbaka stödet för Goldstonerapporten i fredags, förutom starka påtryckningar från USA och EU.

Även om uppgifterna om bandupptagningen inte är sanna så har de fått stor spridning bland palestinier och till och med de mest inbitna Hamasmotståndarna i Gaza säger sig ha tappat förtroendet för president Mahmoud Abbas.

En människorättsaktivist som inte vill avslöja sitt namn säger att om dessa uppgifter är sanna bör Mahmoud Abbas, eller Abu Mazen som han kallas, skjutas.

– Jag stöder Abu Mazen, och hatar Hamas, men om det är sant att han bett Israel att fortsätta kriget, borde ha skjutas.

Cecilia Uddén, Gaza
cecilia.udden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".